Isnin 22 April 2019

Saksikan program Temubual SOAL RAKYAT terbitan TV3 Malaysia yang akan membincangkan Masa Depan Industri Sawit negara selama satu jam bersama pengacara Fedtri Yahya dan Hazrena Kassim.

Jangan lupa jam 11 malam ini !

  

Majlis ini memberi penghargaan kepada warga MPI yang telah menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam tahun penilaian. Ia juga menjadi pemangkin kepada warga MPI untuk menjadi penjawat awam yang lebih berdedikasi. Turut disampaiakan adalah Anugerah Khas Ketua Setiausaha MPI.

“Pada pagi ini kita akan memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada warga MPI yang telah menunjukkan perkhidmatan cemerlang sepanjang tahun 2018, khasnya dalam memastikan sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan sentiasa mencapai standard dan kualiti yang ditetapkan, dan memenuhi kehendak dan ekspektasi pelanggan dan rakyat.

Seramai 21 orang warga MPI yang dipilih akan di beri Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2018 dan 5 orang penerima Anugerah Khas KSU yang merupakan satu bentuk penghargaan dalaman baharu yang diwujudkan di MPI.

Bertepatan dengan tema APC tahun ini "Kecemerlangan Hari ini, Kegemilangan Masa Hadapan", saya yakin kejayaan penerima APC tahun 2018 akan menjadi pembakar semangat dan aspirasi kepada semua warga MPI untuk terus memberikan perkhidmatan yang lebih baik pada tahun ini dan tahun yang mendatang,” kata YB Teresa Kok, Menteri Industri Utama pada Majlis Perhimpunan Bulanan MPI Bilangan ke 3 bagi tahun 2019 dan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang tahun 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menteri Industri Utama, YB Puan Teresa Kok akan muncul di Rancangan Selamat Pagi Malaysia di TV1 RTM sempena Kempen Sayangi Sawitku pada 20 Mac 2019 (Rabu) pada 8.20 pagi!

Jangan ketinggalan..❤️Sawitku

LANGKAH AGREED EXPORT TONNAGE SCHEME (AETS) MULA MENAMPAKKAN KESAN POSITIF HARGA GETAH

1. Paras harga Standard Malaysia Rubber 20 (SMR20) FOB telah meningkat sebanyak 12.7% dari 521.0 sen/kilogram pada 31 Disember 2018 kepada 587.0 sen/kilogram pada 7 Mac 2019, selepas pelaksanaan AETS ke-6 diumumkan.

2. Pelaksanaan AETS ini telah dipersetujui semasa Mesyuarat Khas Peringkat Pegawai Kanan International Tripartite Rubber Council (ITRC) yang telah diadakan pada 4 dan 5 Mac 2019 di Bangkok, Thailand dengan dihadiri oleh pegawai-pegawai kanan dari Thailand, Indonesia dan Malaysia. Mesyuarat ini merupakan susulan daripada keputusan yang telah dibuat oleh ketiga-tiga Menteri ITRC sewaktu Mesyuarat Khas Peringkat Menteri ITRC pada 22 Februari 2019 di Bangkok, Thailand.

3. Secara keseluruhannya, ketiga-tiga negara bersetuju untuk melaksanakan AETS selama empat (4) bulan dengan jumlah pengurangan eksport getah asli (NR) sebanyak 240,000 tan metrik. Malaysia akan melaksanakan AETS bermula dari 1 April 2019 hingga 31 Julai 2019 dengan jumlah eksport dihadkan kepada 357,535 metrik tan, iaitu pengurangan sebanyak 15,600 metrik tan.

4. Bagi memastikan pelaksanaan AETS yang berkesan, sebuah jawatankuasa pemantauan iaitu AETS Monitoring and Surveillance Committee telah ditubuhkan dan dianggotai oleh wakil badan pelaksana setiap negara anggota ITRC.

5. Program-program lain di bawah kerangka kerja ITRC seperti Demand Promotion Scheme dan Supply Management Scheme akan diteruskan dan ditambahbaik bagi meningkatkan penggunaan domestik NR dan mengimbangi permintaan dan penawaran NR global. Antara program yang dijangka akan memberikan impak kepada peningkatan penggunaan NR ialah Rubberised Road.

6. Thailand, Indonesia dan Malaysia yakin bahawa kerjasama ini dapat membantu memperkukuhkan lagi harga NR untuk kesejahteraan pekebun kecil getah di rantau ini.

-Tamat-

Kementerian Industri Utama
8 Mac 2019

Notice: Undefined variable: timestamp in /var/www/html/modules/mod_eac_splwpk/tmpl/default.php on line 23
splwpk-broadcast-timestamp="">